- Business Insider geeft je een handig overzicht van de belangrijkste fiscale en andere financiële wijzigingen per 1 januari 2021.
- Diverse aftrekposten worden versoberd, zoals de hypotheekrenteaftrek, alimentatie en de zelfstandigenaftrek.
- De vrijstelling voor de vermogensbelasting gaat flink omhoog.
- De 25 belangrijkste veranderingen die je portemonnee in 2021 raken op een rij.
2021 is hier! Dat betekent dat er weer veel zaken veranderen die invloed hebben op je persoonlijke financiën.
In een zesdelige serie heeft Business Insider hier uitgebreid op ingezoomd. Met verhalen over de fiscale en andere veranderingen op het gebied van auto en trein, zorg, je huis, familie, eigen bedrijf en vermogen.
- Fiscale bijtelling leaseauto, verkeersboetes en treinkaartjes: dit verandert per 1 januari 2021 voor autobezitters en treinreiziger
- Medische zorg: dit verandert er per 1 januari 2021 met de zorgverzekering, zorgtoeslag en tandartstarieven
- Dit verandert per 1 januari 2021 voor je huis: van hypotheekrenteaftrek tot overdrachtsbelasting
- Dit verandert er per 1 januari 2021 financieel voor je familie: kinderopvang, alimentatie, echtscheiding, schenken en erfenissen
- Een versobering van aftrekposten, nieuwe subsidies en wijzigingen in de vennootschapsbelasting: dit verandert er in 2021 voor ondernemers
- Dit zijn de belangrijkste fiscale veranderingen in 2021 voor de inkomsten- en vermogensbelasting in box 3
Voor een goed overzicht zetten we de 25 belangrijkste wijzigingen voor je op een rij.
1. Lager tarief in eerste schijf van de inkomstenbelasting
Het belastingtarief voor de eerste schijf van de inkomstenbelasting gaat komend jaar omlaag van 37,35 procent naar 37,10 procent. Dit tarief geldt voor inkomens tot 68.507 euro.
Verdien je meer, dan betaal je voor elke euro daarboven 49,5 procent. Dat is evenveel als nu.
2. Grotere belastingvrijstelling in box 3 voor sparen en beleggen
Spaarders en beleggers krijgen komend jaar een hogere vrijstelling in box 3, van 50.000 euro per persoon. Nu is dat nog 30.846 euro.
Maar omdat tegelijkertijd het belastingtarief omhoog gaat, zullen spaarders en beleggers met een wat groter vermogen er per saldo toch op achteruit gaan. Hoe dat precies zit - met voorbeeldberekeningen - lees je in dit artikel.
3. Hogere heffingskortingen
Diverse heffingskortingen, zoals de algemene heffingskorting en de arbeidskorting, worden in 2021 verhoogd, waardoor je minder belasting betaalt.
4. Invoering vliegbelasting
Wie volgend jaar het vliegtuig pakt vanaf een Nederlandse luchthaven, moet ruim 7 euro vliegtaks betalen over zijn ticket.
Meer informatie over fiscale wijzigingen in 2021 lees je in dit artikel.
5. Premie basisverzekering zorg stijgt
De basisverzekering wordt komend jaar gemiddeld 58 euro duurder. Het verschil tussen de goedkoopste en duurste zorgpolis loopt volgens Zorgwijzer op tot ruim 500 euro.
Het eigen risico blijft wel gelijk: 385 euro.
Meer informatie over veranderingen in zorgkosten in 2021 lees je in dit artikel.
6. Bijtelling elektrische auto’s gaat omhoog
De bijtelling voor elektrische leaseauto’s gaat komend jaar fors omhoog, van 8 naar 12 procent. Wie een auto koopt van meer dan 40.000 euro leaset, is over het meerdere een bijtelling van 22 procent verschuldigd. Die grens ligt nu nog op 45.000 euro.
Voor overige auto’s blijft de bijtelling gelijk: 22 procent.
7. Spitskorting vervalt voor treinreizigers met Voordeelurenabonnement
De prijs van een Voordeelurenabonnement daalt van 67 euro naar 60 euro. Maar houders van dit abonnement verliezen komend jaar wel hun recht op 40 procent korting in de avondspits. Dat kan behoorlijk in de papieren lopen, als je vaak reist tussen 16 en 18.30 uur.
8. Motorrijtuigenbelasting stijgt
Provincies verwachten komend jaar 1,7 miljard euro te ontvangen aan motorrijtuigenbelasting, 2,5 procent meer dan dit jaar. In vijf provincies gaan de tarieven omhoog: Gelderland, Utrecht, Groningen, Noord-Brabant en Flevoland. Groningers betalen het meest, automobilisten uit Noord-Holland het minst.
Meer informatie over veranderingen voor automobilisten en treinreizigers in 2021 lees je in dit artikel.
9. Huis kopen voordeliger voor jongeren: minder overdrachtsbelasting
Huizenkopers tussen 18 en 35 jaar worden per 1 januari 2021 vrijgesteld van overdrachtsbelasting tot 1 april 2021. Daarna betalen ze voor huizen boven de 400.000 euro 2 procent overdrachtsbelasting.
10. … maar duurder voor woningbeleggers
Koop je een huis waarin je niet gaat wonen (bijvoorbeeld voor je studerende kind of als vakantiehuis), dan ga je 8 procent betalen. Nu geldt nog voor iedereen een tarief van 2 procent.
11. Hypotheekrenteaftrek wordt verder beperkt
Het maximale percentage waartegen je de hypotheekrente mag aftrekken, gaat met 3 procentpunt omlaag naar 43 procent. Dit is alleen voelbaar als je een inkomen hebt boven de 68.507 euro.
Ter compensatie daalt het eigenwoningforfait voor huizen tot 1.110.000 euro van 0,60 naar 0,50 procent.
12. Tweeverdieners kunnen meer lenen voor maximale hypotheek
Bij tweeverdieners die een huis willen kopen gaat het tweede inkomen zwaarder wegen bij de hypotheekaanvraag. Het laagste inkomen telt straks voor 90 procent mee, in plaats van 80 procent. Dit betekent dat tweeverdieners in principe een hogere hypotheek kunnen krijgen.
Ook mensen met een studieschuld kunnen straks meer lenen.
13. WOZ-waarde neemt fors toe
De WOZ-waarde die je begin 2021 op de deurmat vindt, zal naar verwachting 6 tot 8 procent hoger uitpakken dan vorig jaar. Dat kan leiden tot lastenverzwaringen, want de WOZ-waarde dient als grondslag voor allerlei belastingen, zoals het eigenwoningforfait, de onroerende zaakbelasting (OZB) en de erf- en schenkbelasting.
Volgens een steekproef van de Vereniging Eigen Huis zijn huiseigenaren in 2021 gemiddeld bijna 820 euro kwijt aan lokale belastingen, 4 procent meer dan dit jaar.
14. Hogere grens NHG-hypotheek
De grens voor een hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie (NHG) gaat in 2021 omhoog van 310.000 euro naar 325.000 euro. Je kunt dus een duurdere woning kopen met NHG.
De premie die je voor een NHG-lening moet betalen blijft net als dit jaar 0,7 procent van de hypotheeksom.
15. Energielabel wordt fors duurder
Vanaf januari kun je niet langer online een energielabel aanvragen, maar moet een energieadviseur bij je langs komen om de woning te beoordelen.
De prijs gaat hierdoor explosief omhoog: van 7,50 euro naar circa 100 euro voor een appartement en bijna 200 euro voor een huis. Of dit doorgaat is echter nog onzeker.
Meer informatie over veranderingen voor huizenbezitters in 2021 lees je in dit artikel.
16. Fors hogere fiscale tegemoetkoming voor grote gezinnen
Het kindgebonden budget (een inkomensafhankelijke tegemoetkoming in de kosten van kinderen) gaat komend jaar omhoog. Hiervan profiteren vooral gezinnen met drie of meer kinderen.
17. Lagere aftrek partneralimentatie
Inkomens boven 68.507 euro mogen minder partneralimentatie aftrekken van hun inkomen in box 1: maximaal 43 procent (in plaats van 46 procent).
18. Schenkingsvrijstelling flink omhoog
De algemene vrijstelling voor de schenkbelasting gaat met ruim 1.000 euro omhoog.
Ouders mogen komend jaar 6.604 euro belastingvrij schenken aan hun kind. Voor overige schenkingen geldt een vrijstelling van 3.244 euro.
19. Erfgenamen moeten weer belastingrente betalen
Na drie jaar pauze gaat de Belastingdienst weer 4 procent belastingrente berekenen als je te laat bent met de aangifte voor de erfbelasting. Je hebt acht maanden de tijd vanaf de overlijdensdatum.
20. AOW-leeftijd blijft gelijk
De AOW-leeftijd wordt ook komend jaar bevroren op 66 jaar en 4 maanden. Pas daarna gaat deze weer omhoog.
Meer informatie over familiezaken in 2021 lees je in dit artikel.
21. Ondernemers: verdere beperking zelfstandigenaftrek
De zelfstandigenaftrek wordt verlaagd van 7.030 euro naar 6.670 euro. Daarnaast gaat voor de de ondernemersaftrek, mkb-winstvrijstelling en persoonsgebonden aftrek het maximale aftrektarief omlaag van 46 procent naar 43 procent.
22. Vennootschapsbelasting omlaag
Het lage tarief van de vennootschapsbelasting gaat omlaag van 16,5 procent naar 15 procent. Bovendien geldt dit tarief tot een winst van 245.000 euro, tegen 200.000 nu.
Hierdoor maken meer bedrijven aanspraak op het lagere tarief. Het hoge tarief blijft 25 procent.
23. ... maar hogere aanmerkelijk-belangheffing
Het tarief van de aanmerkelijk-belangheffing in box 2 (voor bijvoorbeeld dividenduitkeringen) gaat omhoog van 26,25 procent naar 26,9 procent.
24. Voordelig investeren met BIK-regeling
Om bedrijven te stimuleren om te blijven investeren, is de Baangerelateerde Investeringskorting (BIK) opgetuigd, een tijdelijks subsidie voor investeringen in nieuwe bedrijfsmiddelen, zoals machines, een computersysteem of een bestelauto. Deze regeling geldt voor investeringen die je in 2021 of 2022 doet.
25. Kerstpakketten worden duurder
De vrije ruimte binnen de werkkosten regeling gaat voor het fiscale loon tot en met 400.000 euro weer terug van 3 naar 1,7 procent. Het percentage van de vrije ruimte boven de vier ton wordt verlaagd van 1,2 procent naar 1,18 procent.
Meer informatie over veranderingen voor ondernemers in 2021 lees je in dit artikel.
Lees meer:
- Fiscale bijtelling leaseauto, verkeersboetes en treinkaartjes: dit verandert per 1 januari 2021 voor autobezitters en treinreiziger
- Medische zorg: dit verandert er per 1 januari 2021 met de zorgverzekering, zorgtoeslag en tandartstarieven
- Dit verandert per 1 januari 2021 voor je huis: van hypotheekrenteaftrek tot overdrachtsbelasting
- Dit verandert er per 1 januari 2021 financieel voor je familie: kinderopvang, alimentatie, echtscheiding, schenken en erfenissen
- Een versobering van aftrekposten, nieuwe subsidies en wijzigingen in de vennootschapsbelasting: dit verandert er in 2021 voor ondernemers
- Dit zijn de belangrijkste fiscale veranderingen in 2021 voor de inkomsten- en vermogensbelasting in box 3